top of page

Întrebări frecvente

  1. Este dificil sa devii astronom amator sau poti incepe foarte usor acest hobby?

  2. Ce pot observa cu un telescop?

  3. Ce telescop sa cumpar?

  4. Cat trebuie sa investesc pentru un telescop bun?

  5. Prin ce se deosebesc diverse telescoape?

  6. Din ce e alcatuit un telescop?

  7. Cate modele de telescoape exista?

  8. Refractor sau refrector? Care e mai bun?

  9. Vreau sa fac si observatii terestre in timpul zilei, este posibil?

  10. Ce marca de telescop e cea mai buna?

  11. Vreau sa observ galaxii dar vreau sa fiu echipat si pentru planete

  12. Ce telescoape sunt recomandate pentru incepatori si pentru copii?

  13. Ce telescop este potrivit pentru excursii, drumetii sau calatorii?

  14. Pot controla un telescop prin PC?

  15. Ce-mi ofera un motor atasat monturii?

  16. Ce este un telescop Dobson?

  17. Pot sa testez un telescop inainte de cumparare?

  18. Primesc cel mai bun raport pret/calitate la produsele aflate la oferte?

  19. Sunt sceptic in privinta cumpararii unui telescop de pe internet. Nu caut mai bine un magazin real decat unul virtual?

  20. Vreau sa aflu mai multe despre telescoape. Ce-mi puteti recomanda?

  21. Ce accesorii sunt recomandate?

  22. Vreau sa fac astrofotografie. De ce am nevoie?

  23. Cum pot observa Soarele prin telescop?

  24. Ce efect au filtrele colorate?

  25. Cumpar mai bine Barlow sau oculare cu distanta focala dorita?

  26. Ce binoclu e recomandat observatiilor astronomice?

 

 

  1. Este dificil sa devii astronom amator sau poti incepe foarte usor acest hobby?

              Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: Puteti incepe foarte usor acest hobby. Nimic nu este mai simplu decat de a ridica privirea sau un binoclu spre cerul instelat. Daca vreti sa transformati aceasta pasiune intr-una de durata atunci va fi nevoie sa va preocupati mai serios de dobandirea unor cunostinte generale si achizitionarea de instrumente. Noi recomandam inca de la inceput cumpararea unui atlas stelar sau a unei harti a cerului cu primul Telescop.

 

   2. Ce pot si ce nu pot observa cu un telescop?

              In general se pot observa urmatoarele:

LUNA:  Telecopul va dezvaluie nenumarate cratere o parte din ele cu piscuri centrale si diferite structuri formate odata cu formarea craterului.

PLANETELE:  Cea mai mare planeta a sistemului solar este Jupiter. Aceasta planeta este cea mai usor de observat. Se pot observa cei 4 sateliti mari galilieni care impreuna cu Jupiter formeaza un sistem solar in miniatura. Sunt vizibile de asemenea structuri atmosferice care se modifica constant. Marea Pata Rosie, o gigantica furtuna de 40.000 km se poate de asemenea observa. La planeta Saturn se pot observa inelele, diviziunea Cassini, benzi ecuatoriale precum si cel mai mare satelit din sistemul solar Titan alaturi de 5-6 sateliti de mici dimensiuni. Venus si Mercur prezinta faze similare celor lunare iar Marte la aparitie prezinta calote polare si formatiuni intunecate pe suprafata.

DEEP SKY:  Obiecte care nu se afla in sistemul solar pot fi de asemenea observate.

Printre acestea enumeram: nebuloase planetare, precum nebuloasa inelara din Lyra aflata la 2000 ani lumina, roiuri globulare unele cu peste 1.000.000 de stele cum ar fi M13 din Hercule la 30.000 de ani lumina si galaxii precum Andromeda aflata la 2.5 milioane de ani lumina. Nebuloase de emisie unde se nasc stele pot fi de asemenea observate de exemplu Marea nebuloasa din Orion M42 aflata la aproximativ 1.500 de ani lumina.

Sa enumeram tot ce se poate observa cu un telescop pe cer este aproape imposibil. Posibilitatile sunt uriase la fel ca si universul. Trebuie sa va avertizam totusi in unele privinte pentru a nu fi dezamagiri. Superbele imagini ce le puteti vedea pe internet sau uneori pe ambalajele instrumentelor nu pot fi reproduse decat fotografic cu instrumente profesioniste. Uneori rezultate foarte bune pot fi obtinute si de amatori cu instrumente aflate la indemana oricui.

 

   3. Ce telescop sa cumpar?

              Este o intrebare buna si de asemenea foarte dificila care  nu poate primi un raspuns simplu. Raspunsul depinde de multi factori si difera de la o persoana la alta. Pentru a face alegerea corecta in primul rand trebuie sa va hotarati ce obiecte ceresti doriti sa observati. De exemplu daca doriti sa faceti observatii deep sky si doriti observarea unor galaxii indepartate aveti nevoie de un telescop cu obiectiv de minim 200 mm diametru. De la aceasta dimensiune a obiectivului are sens sa va aventurati in vanatoarea de galaxii deoarece prin telescoape mai mici, foarte putine sunt vizibile. Reflectoarele sunt singurele ce va pot oferi asemenea diametre la un pret rezonabil.

              Daca doriti insa observarea Lunii sau a planetelor un refractor este mai recomandat deoarece ofera o putere de separare a detaliilor mai buna si un contrast excelent. Daca puneti pret pe o imagine fara aberatii cromatice si contrast deosebit atunci puteti achizitiona un refractor ED apocromat.

              In afara de optica exista multe alte trasaturi ce diferentiaza telescoapele. Exista astfel instrumente grele si stabile dar si usoare numai bune de transportat in drumetii. Pentru copii exista instrumente usor de folosit iar pentru pasionatii de calculatoare exista telescoape cu posibilitate de control prin PC.

 

   4. Cat trebuie sa investesc pentru un telescop bun?

              Depinde foarte mult de fiecare client ce buget poate aloca pentru achizitionarea unui instrument. Un telescop se poate cumpara si cu 2000 lei dar daca doriti o abordare serioasa a astronomiei si nu doriti dezamagiri este necesar un efort financiar de peste 4000 Lei. Peste acest prag practic nu sunt limite. Cu cat investiti mai mult intr-un telescop cu atat veti obtine calitat si performanta mai ridicata, durata de viata si precizie mai mare. Telescoapele de marca cu preturi de peste 10000 de lei va pot fi alaturi intreaga viata fara sa doriti inlocuirea lor. Desigur exista telescoape foarte bune si la preturi mici care ofera imagini bune dar daca doriti calitate si performante tehnice atunci e bine sa investiti putin mai mult.

 

    5. Prin ce se deosebesc diverse telescoape?

              Principalele diferente sunt determinate de urmatoarele:

              Tipul obiectivului: dintre toate se disting reflectoarele si refractoarele, primele avand obiectivul format dintr-o oglinda iar cele din urma cu obiectivul format din lentile. Acestea la randul lor se diversifica in mai multe sisteme constructive.

Caracteristici optice: in primul rand diametrul obiectivului si distanta focala. Cu cat diametrul obiectivului e mai mare cu atat e mai mare puterea de colectare a luminii. Aceasta caracteristica e mai importanta decat distanta focala care influenteaza doar puterea de marire si raportul focal.

              Montura utilizata: se deosebesc monturile astronomice (ecuatoriale sau paralactice) de cele simple si azimutale. Primele se recomanda pentru utilizare in majoritatea cazurilor permitand compensarea miscarii aparente a cerului. Montura azimutala e foarte usor de folosit, montat si transportat si e recomandata copiilor sau observatiilor terestre.

              Unele telecoape sunt echipate cu asa numitele sisteme Go-To. Cu un asemenea sistem mii de obiecte a caror pozitie e memorata intr-un computer intern pot fi vizualizate la o apasare de buton.

 

    6. Din ce e alcatuit un telescop?

              Un telescop este alcatuit din tubul optic ce contine sistemul optic, montura si trepied sau stativ.

 

    7. Cate modele de telescoape exista?

              Principalele modele constructive de refractoare sunt:

Acromat – este modelul clasic cel mai frecvent intalnit. Din nefericire aberatiile cromatice nu sunt complet inlaturate.

Apocromat – construite de obicei din sticla ED obiectivele sunt corectate de majoritatea aberatiilor. Printre acestea apocromatele ptriplet sunt cel mai bine corectate refractoare.

Reflectoarele se impart im mai multe modele principale:

Newton – este modelul clasic cel mai raspandit inca de la inventarea lui. Sistemul format dintr-o oglinda principala si una secundara este unul foarte simplu, ieftin si performant.

Maksutov – Cassegrain – sunt sisteme formate din oglinda principala, oglinda secundara si un menisc ce corecteaza o parte a defectelor optice

Scmidt – Cassegrain – este un sistem identic cu precedentul diferenta fiind data de utilizarea unei lentile corectoare in locul meniscului.

 

    8. Refractor sau reflector? Care e bun?

              Este greu de raspuns la aceasta intrebare deoarece fiecare tip de instrument care parti negative si parti positive. Un refractor bun ofera imagini pline de contrast. Obiectivul refractorului nu este obturat de nici o piesa a telescopului si astfel toata suprafata acestuia colecteaza lumina. Lipsesc asa numitele “raze” sau “spiks” care la reflectoare devin uneori deranjante. Dezavantajul refractoarelor este ca se produc doar obiective de diametre mici deoarece peste anumite dimensiuni devine foarte costisitor de produs si greu de manevrat si utilizat.

              Reflectoarele pot fi produse la dimensiuni mari cu costuri relativ scazute. Dimensiunea cat mai mare a obiectivului este importanta mai ales pentru observatiile deep-sky. Comparand de obicei un reflector si un refractor cu obiective de aceeasi marime, reflectorul este mult mai ieftin.

 

    9. Vreau sa fac si observatii terestre in timpul zilei, este posibil?

              Desigur, aproape toate telescoapele se pot utiliza si pentru observatii terestre. Totusi, deoarece imaginea data de instrumente e una cu capul in jos, este nevoie de o lentila pentru a corecta imaginea in pozitia ei reala. Pentru reflectoare e utila o lentila inversoare iar pentru refractoare ca recomandam o prisma amici.

 

    10. Ce marca de telescop e cea mai buna?

              Nu putem spune din pacate depsre o marca de telescoape ca este mai buna decat toate celelalte. Putem spune insa despre anumite marci de telescoape produse in serie ca sunt superioare. Printre aceste marci dintre cele mai cunoscute amintim Meade, Celestron si Vixen. Unele marci de instrumente considerate “ieftine” au ajuns sa se remarce ulterior prin calitatea produselor, un exemplu foarte cunoscut fiind Seben, Levenhuk, Zoomion, Omegon și Sky-Watcher. Deoarece controlul de calitate impus de diferitele marci este unul foarte strict, produsele ajunse pe piata sunt de cea mai buna calitate.

 

    11. Vreau sa observ galaxii dar vreau sa fiu echipat si pentru planete. Ce telescop trebuie sa cumpar?

              Cand e vorba de galaxii diametrul obiectivului e recomandat sa fie peste 200 mm. Pentru aceasta aveti nevoie de un reflector deoarece un refractor la aceste dimensiuni nu ar fi practic si pretul lui ar fi de multe ori mai mare. Un obiectiv cu un asemenea diametru e potrivit si pentru abservarea planetelor. Nu este foarte important modelul constructiei, telescoapele Newton totusi va ofera cel mai bun pret.

 

    12. Ce telescoape sunt recomandate pentru incepatori si pentru copii?

              Cele mai bune telescoape pentru copii sunt cele pe monturi azimutale. Telescoapele trebuie sa fie usoare si simplu de folosit. Cateva exemple sunt urmatoarele:

              Pentru copii peste 10 ani recomandam cu placere si cateva refractoare mici pe monturi ecuatoriale. Aceste instrumente sunt bune pentru incepatori si copii fiind la un pret acceptabil si avand greutate si dimensiuni usor de manevrat de catre copii.

              Cine doreste sa ofere copilului un instrument de dimensiuni mari recomandam ca acesta sa fie un telescop Dobson. Acestea sunt usor de montat si utilzat iar inaltarea redusa a monturii permite copiilor sa ajunga la ocular fara efort.

              Pentru tineri sunt potrivite si instrumente de dimensiuni mai mari care le pot oferi celor incepatori o varietate mai mare de obiecte inca de la inceput. Incepatorilor le sunt recomandate si instrumentele cu sistem Go-To. Aceste telescoape permit descoperirea a mii de obiecte printr-o simpla apasare de buton.

 

     13. Ce telescop este potrivit pentru excursii, drumetii sau calatorii?

              Cine calatoreste mult se confrunta des cu problema dimensiunii mari a bagajului. Este recomandat astfel achizitionarea unui telescop de dimensiuni mici, compact si usor care sa incapa in orice bagaj. Astfel de instrumente sunt Meade ETX sau NexStar SE. Cine doreste un instrument mai putin sensibil fara parti electronice poate opta pentru un telescop Travelmax de la Sky-Watcher.

 

    14. Pot controla un telescop prin PC?

              Exista telescoape astfle construite incat aceasta posibilitate este inclusa. Diferite programe PC permit conectarea telescopului cu computerul dumneavoastra. Mare parte a instrumentelor cu sistem Go-To au posibilitatea de control de la distanta prin PC.

 

    15. Ce-mi ofera un motor atasat monturii?

              Majoritatea telescoapelor cu montura ecuatoriala sunt livrate fara motorizare inclusa. In aceste cazuri miscarea boltii ceresti se compenseaza manual prin rotirea axului ascensiei. Cine face observatii pe perioade lungi va observa ca acest lucru este unul destul de anevoios. Un motor poate inlocui compensarea manuala iar astronomul se poate concentra astfel numai asupra observatiilor. Pentru astrofotografie un motor e esential.

 

     16. Ce este un telescop Dobson?

              Un telescop Dobson este un reflector Newton montat pe o montura Dobson sau “Rockerbox” cum mai este numita. Un asemenea telescop are o constructie foarte simpla si astfel toata suma investita se concentreaza mai ales pe optica. Cu aceasta montura azimutala telescopul poate fi miscat foarte usor in toate directiile. Rulmentii asigura o miscare foarte fina. Cine foloseste un Dobson se bucura se de o montura usoara si rapida telescopul fiin compus doar din doua parti: tub optic si rockerbox.

 

     17. Pot sa testez un telescop inainte de cumparare?

Toate telescoapele sunt verificate amănunțit la fabrică, apoi sigilate și livrate cu maximă precauție. Testarea înainte de cumpărare este imposibilă, pentru că activăm doar online. La livrare primiți bonul fiscal și talonul de garanție. Daca produsul are un defect sau neajuns, îl puteți schimba pe altul sau returna. 

 

     18. Primesc cel mai bun raport pret/calitate daca achizitionez un telescop din marile magazine de retail?

              Exista numeroase motive de ce sa nu cumparati un instrument din hipermarket-uri desi pretul poate fi atragator datorita cantitatii mari oferite clientul primeste in schimb instrumente de calitate indoielnica. Multe din aceste instrumente promit mult mai mult decat pot sa ofere. Astfel o persoana interesata de astronomie poate fi dezamagita si ulterior sa-si piarda interesul pentru acest hobby. Este mai bine sa investiti putin mai mult pentru a avea un instrument care sa nu va dezamageasca

Avantajul?

              Pastrarea interesului sau chiar cresterea acestuia pentru astronomie. Daca achizitionati un instrument din magazine nespecializate nu aveti posibilitatea sa beneficiati de consultanta specializata sau de service dupa cumparare. Va rugam sa ne contactati telefonic si va indrumam spre telescopul potrivit. De multe ori asemenea magazine nu ofera nici garantie.

              Telescopul e un instrument complex caruia i se pot atasa o multitudine de accesorii. Magazinele de retail nu comercializeaza accesorii si riscati ca cele aflate in comert sa nu se potriveasca cu instrumentele dumneavoastra. Magazinul nostru va poate oferi cel mai mare sortiment de accesorii.

 

      19. Sunt sceptic in privinta cumpararii unui telescop de pe internet. Nu caut mai bine un magazin real decat unul virtual?

              Cel mai sigur e sa ridicati instrumentul personal dar de cele mai multe ori din cauza distantei acest lucru nu e posibil. Raman totusi destule motive de ce sa cumparati un instrument online:

  • Preturile in magazinele online sunt mai mici datorita costurilor reduse de intretinere comparativ cu un magazin efectiv,

  • Aveti posibilitatea de returnare in termen de 14 zile de la cumparare,

  • Aveti posibilitatea de a achita coletul dupa ce verificati continutul acestuia.

 

    20. Vreau sa aflu mai multe despre telescoape. Ce-mi puteti recomanda?

             În librăriile din Republica Moldova găsiți suficiente cărți astronomice cu multă informație pentru a va pregăti să folosiți cu iscusință chiar și cele mai sofisticate modele.

 

    21. Ce accesorii sunt recomandate?

              Accesoriile de care aveti nevoie sunt diferite in functie de ce doriti sa observati. In principiu e recomandabil sa incepeti cu o dotare cu oculare care sa acopere nevoile dumneavoastra. In majoritatea cazurilor dotarea de baza consta in unul sau doua oculare care va ofera tot atatea puteri de marire. Nu strica sa va oferiti putina diversitate incercand si alte puteri de marire. E bine sa va asigurati ca aveti minimum o putere mica de marire, una medie si una mare. Cat de mult doriti sa diversificati puterea de marire depinde de dumneavoastra.  De exemplu pentru planete e bine sa aveti o putere de 50-60x pentru a observa satelitii si 150x si peste pentru detalii pe suprafata acestora. Pentru obiecte deep-sky aveti nevoie de puterea minima dar si de una medie pentru obiectele ce ocupa suprafete mici in campul ocularului.

              Atentie ! cu cat distanta focala a ocularului e mai mica cu atat puterea de marire obtinuta e mai mare. Pe langa oculare, utile sunt si filtrele colorate, filtrul lunar si filtrul solar. Lentila Barlow dubleaza sau tripleaza distanta focala a oricarui instrument. Utilizat un barlow impreuna cu orice ocular obtineti dublarea puterii de marire a celui din urma.

              Daca doriti sa faceti astrofotografie trebuie achizitionate si accesoriile necesare acestui domeniu. Cel mai simplu de luat imagini este utilizand un aparat digital compact impreuna cu un adaptor universal. Rezultae foarte bune puteti obtine utilizand camere DSLR sau SLR. Diferite adaptoare si asa numitul inel T sunt necesare pentru fiecare tip de camera foto in parte.

 

 

     22. Vreau sa fac astrofotografie. De ce am nevoie?

              Cea mai simpla modalitate de a face astrofotografie este sa indreptati aparatul direct spre bolta cereasca. Pentru a putea face imagini cu expuneri de lunga durata aveti nevoie insa de o montura acuatoriala iar pentru obiective cu distanta focala lunga de posibilitatea de ghidaj. Montura e bine sa fie echipata cu un motor iar pentru ghidaj manual aveti nevoie de un telesop echipat cu un ocular cu reticul.

              Cu un ocular PC aveti posibilitatea sa vedeti Luna si planetele direct pe monitor. Daca nu aveti decat un televizor la indemana puteti utiliza si un ocular TV.

              Foarte frecvent in fotografierea planetelor si a Lunii se folosesc camerele web. din pacate in acest caz e necesar sa aveti un PC sau laptop in apropierea imediata a telescopului. Cea mai frecvent utilizata web-camera espe Philips SPC 900NC dotata cu cip CCD spre deosebire de majoritatea webcam-urilor ce utilizeaza un ci CMOS. Pe langa webcam e util un adaptor 1.25”, un filtru IR si o lentila barlow.

              O alta posibilitate de a face astrofotografie este utilizand o camera DSI de la Meade. Aceasta are caracteristici similare cu Philips dar spre deosebire de aceasta permite timpi de expunere mai mari. Aceasta camera permite si fotografierea obiectelor deep-sky. Daca aveti o camera digitala compacta puteti sa o conectati la telescop si ocular cu un adaptor universal. Un aparat foto SLR sau DSLR se poate atasa la telescop cu un inel T si cu adaptorul potrivit. Pentru fotografie planetara e nevoie de un adaptor de proiectie in care se introduce un ocular. Doriti consultanta pentru astrofotografie? Nu ezitati sa ne contactati.

 

    23. Cum pot observa Soarele prin telescop?

              Pentru observatii solare aveti nevoie de un filtru solar fixat in fata obiectivului. cel mai accesibil filtru se gaseste sub forma de folie. Acesta plasat in fata obiectivului filtreaza lumina Soarelui pana la un nivel la care puteti privi prin telescop in siguranta.

Nu utilizati filtre solare fixate la ocular !!!!!

Atentie ! Nu priviti la Soare prin telescop fara sa folositi un filtru!!!!

 

    24. Ce efect au filtrele colorate?

              Filtrele colorate imbunatatesc contrastul planetelor in ocular. Detalii care se vad greu sau nu se vad deloc pot fi mai bine observate.

 

    25. Cumpar mai bine Barlow sau oculare cu distanta focala dorita?

              Nimic nu poate egala performantele unui ocular bun. Lentila barlow este o piesa optica adaugata in plus care poate cauza reflexii si astfel scade calitatea imaginii obtinute. Totusi o lentila barlow este foarte practica si e utilizata de majoritatea astronomilor amatori. Pentru astrofotografie planetara e o pieasa absolut necesara.

 

    26. Ce binoclu e recomandat observatiilor astronomice?

Un binoclu bun pentru astronomie trebuie sa fie un binoclu cu putere mare de colectare a luminii. Astfel se recomanda ca obiectivele binoclului sa aiba diametre incepand de la 42-50 mm.  Binoclurile cu obiective de 50 mm sunt cele mai utilizate avand dimensiuni si greutati reduse. Trebuie sa va asigurati ca puterea de marire la un asemenea binoclu nu este una foarte mare. Peste 10x putere de marire la un asemenea binoclu imaginile oferite au de suferit daca nu folositi un trepied. Calitatea opticii este de asemenea foarte importanta aceasta fiind influentata de transparenta sticlei folosite, de acoperirea antireflexie si de calitatea prismelor. Exista si binocluri speciale pentru astronomie. Acestea nu se pot utiliza fara un trepied.

bottom of page